onsdag den 29. oktober 2014

Praktik uge 1

Vi har to 9. klasser, som jeg vil kalde klasse "X" og "Y". Vi har lige mange engelsk og samfundsfagstimer i hver klasse, og har lavet forløb, så vi kan køre det direkte parallelet i klasserne, og derved nemmest sammenligne både det faglige og sociale niveau i klasserne, samt vores undervisningsmetoders virkning med mere.

Mandag
Vi startede "lige på og hårdt", med vejledning kl. 8:00 mandag morgen, hvor vores praktiklærere satte os ind i en sag, der senere blev klassificeret med "skærpet tavshedspligt", hvilket vi sige, at vi slet ikke må udtale os om sagen. Det var interessant at opleve.

Efter middag havde vi vores første engelsktime, og vi blev sat til at undervise fra dag 1. Denne time, som var i klasse X, brugte vi på at præsentere os selv på engelsk, og så satte vi eleverne til at lave en kort præsentation af dem selv på dansk eller engelsk, og det skulle indeholde 3 adjektiver og 1 dyr med samme forbogstav som deres navn. Resten af timen gik med, at praktiklæreren legede "bomberman" med eleverne, og vi observerede deres samarbejde og sociale fællesskab. Vi sluttede af med "katten efter musen" i skolegården.

Eleverne er blevet inddelt i 6 grupper, som hver især skulle finde et sjovt/sejt gruppenavn, og det er i disse grupper, eleverne vil arbejde i vores forløb i både engelsk og samfundsfag. De vil få point for faglighed og engagement, men minuspoint for uro og dårlig opførsel. Til sidst vil vinderne få en præmie.
Vi har vores egen gruppe, og vil spørge eleverne efter hver time/forløb om vores undervisning, og om vi skal have point eller minuspoint for noget.

Eleverne præsenterede sig fint, omkring halvdelen på dansk og halvdelen på engelsk. I legen observerede vi, at deres samarbejde var ret godt - de ville ikke tabe.

Tirsdag
Tirsdag have vi klasse Y i engelsk, og lavede præcist det samme som i klasse X. Til sidst legede eleverne "bomberman" med praktiklæreren, men på grund af dårligt vejr fik de ikke leget "katten efter musen".

Eleverne er blevet inddelt i 6 grupper, som hver især skulle finde et sjovt/sejt gruppenavn, og det er i disse grupper, eleverne vil arbejde i vores forløb i både engelsk og samfundsfag. De vil få point for faglighed og engagement, men minuspoint for uro og dårlig opførsel. Til sidst vil vinderne få en præmie.
Vi har vores egen gruppe, og vil spørge eleverne efter hver time/forløb om vores undervisning, og om vi skal have point eller minuspoint for noget.

Størstedelen af eleverne præsenterede sig på dansk, og mange brugte adjektivet "doven" til at beskrive sig selv. I legen var deres samarbejde ikke vildt godt, og det tog lidt tid før de opfattede hvad legen helt gik ud på, men de var socialt meget mere aktive og fik alle med i legen.

Onsdag
Onsdag startede vi ud med at få navnene på grupperne på plads.

Derefter lavede vi i begge klasser en brainstorm om emnet "Irland", som vi skal arbejde med i hele praktikken i engelsk. Bagefter så eleverne en videopræsentation, som vi havde lavet. Så fik de nogle spørgsmål, som de skulle arbejde med i grupperne. Da de havde svaret, samlede vi papirene ind, og tog spørgsmålene på klassen.

Vi sluttede dagen af med en omgang "kan du lide din nabo?" i kælderen.
I klasse "Y" var der dog mere tid, og vi lavede en lille associationsleg med en bold, på engelsk.

I klasse "X" synes de videoen var lidt for hurtig, og at det var svært at svare på spørgsmålene uden deres papir. De kunne godt lide legen "kan du lide din nabo?".

I klasse "Y" synes de også videoen var for hurtig, men de kunne godt lide metoden med spørgsmålene, fordi de skulle huske tingene og på den måde lære dem.
De synes også "kan du lide din nabo?" legen var rigtig sjov, men havde lidt svært ved reglerne i starten.
De var også glade for associationsspillet.
Dog sagde de under evalueringen, at de gerne ville have mere fagligt og mere engelsk i undervisningen, og vi aftalte, at næste gang vi skal lege "kan du lide din nabo?" skal det være på engelsk.

Om eftermiddagen havde vi vores første samfundsfagslektion i klasse "X". Vi startede med en brainstorm om emnet "terrorisme", som vi skal arbejde med i hele praktikken. De var lidt sløve til at komme igang, men da de først var igang kom der rigtig mange ord og begreber på. Så legede vi en lille associationsleg med bolden, hvor de også skulle hoppe eller klappe lidt.

Derefter satte vi dem igang med gruppearbejde (i de 6 grupper), hvor de fik hver et spørgsmål/emne de skulle undersøge, og fremlægge sidst i timen.

Emnerne var:

"Hvad er terrorisme?"
"9/11"
"Utøya"
"Terrorisme eller kriminalitet?"
"Hvad bliver det gjort? eksempler?"
"Hvad kan vi gøre? Ideer?"

De arbejde i ca. 40 minutter, og derefter fremlagde de. Den ene gruppe fremlagde dog ikke, da der kun var en enkelt elev tilbage (den anden var blevet syg).
Det var nogle rigtig gode fremlæggelser, og vi fik nogle rigtigt gode diskussioner på klassen, hvor både eleverne, praktiklæreren og vi var aktive.

Eleverne kunne også godt lide den måde det var blevet gjort på, og at det mere var diskussion end egentlig fremlæggelse.

Torsdag
Torsdag havde vi engelsk i begge klasser igen.
Vi startede med en "opvarmningsøvelse" hvor de i grupperne fik et ark med nogle billeder fra eventyr, fx en prinsesse og et slot mm. De skulle klippe dem ud, og vende den blanke side opad, hvorefter de på skift skulle trække et billede og ud fra det starte et eventyr/fortsætte eventyret på engelsk. Det skulle skrives ned, og så læste de den højt for klassen til sidst.

Derefter skulle vi arbejde med St. Patrick's day på "engelskfaget.dk", men desværre fandt vi ud af, at eleverne ikke havde adgang. Vi fik eleverne til at læse teksten højt på skift, og til sidst skulle de se en video, og svare på spørgsmål til videoen. Dog endte spørgsmålene med at blive lektier, da vi ikke havde mere tid.

Begge klasser synes opvarmningsøvelsen var rigtig sjov, men at de havde for kort tid (ca. 20 minutter). Praktiklæreren sagde dog, at tiden var fin, for ellers ville det blive for vildt og fjollet.
Eleverne var også rimeligt tilfredse med indholdet om St. Patrick's day, bortset fra at de ikke kunne gå på engelskfaget.dk

NB: det er kun 2 grupper i klasse "X" der havde lavet spørgsmålene hjemme, og ingen i klasse "Y".

Fredag
Om fredagen havde vi samfundsfag i klasse "Y".
Vi startede med en brainstorm om emnet "terrorisme", som vi skal arbejde med i hele praktikken. De var lidt sløve til at komme igang og havde ret svært ved at få nogle ord på. Så legede vi en lille associationsleg med bolden, hvor de også skulle hoppe eller klappe lidt, og her satte vi dem igen med ordet "terrorisme" og så skrev jeg de ord de sagde på tavlen, og så kom der mange flere ord og begreber på.

Derefter satte vi dem igang med gruppearbejde (kun 5 grupper pga. sygdom), hvor de fik hver et spørgsmål/emne de skulle undersøge, og fremlægge sidst i timen.

Emnerne var:

"Hvad er terrorisme?"
"9/11"
"Utøya"
"Terrorisme eller kriminalitet?"
"Hvad bliver det gjort? eksempler og hvad kan vi gøre? Eksempler og ideer?"

Fremlæggelserne var super gode, og eleverne var rigtig gode til selv at sætte en diskussion igang. Vi nåede ikke den sidste gruppe, fordi gruppen med "Utøya" fik gang i en rigtig spændende diskussion, hvor mange af eleverne blev engageret. Det var super!

Eleverne i klasse "Y" synes også denne fremgangsmåde havde været rigtig god, og at det var sjovt det ikke var almindelige fremlæggelser med powerpoint, men en diskussion på klassen.

Timeplan engelsk


Warm-up
Main Content
Evaluation
Homework
Lesson 1+2
Kan du lide din nabo?
Brainstorm, video and questions


Lesson 3+4
Fairy tales
St. Patricks day -> video and questions

Questions to be hand-in on Monday/tuesday

Timeplan samfundsfag 

Bevægelse
Indhold
Evaluering
Lektier
Lektion 1-3
Associatiosspil
Brainstorm om Terrorisme
Gruppearbejde og fremlæggelse/diskussion på klassen
Hvad synes de om vores undervisning?